مغز هم مانند سایر اعضای بدن به تغذیه منحصر به فردی نیاز دارد تا عملکرد قویتر و بهتری داشته باشد به خصوص برای اغلب ما که در طول روز با موضوعات مختلفی روبهرو میشویم. پس باید بیشتر هوای مغزمان را داشته باشیم. در ادامه با جالب فا همراه باشید تا با تعدادی از میان وعدههای مقوی و خوشمزه برای مغز آشنا شوید.
مغز سیستم پیچیده و مهمی است که نقش فرماندهی بدن را بر عهده دارد اما برخلاف نقش مهمش، تعذیه صحیح آن چندان کار پیچیدهای نیست. یکی از محققان تغذیه این قضیه را اینچنین تفسیر میکند:
گیاهان در طول دوران حیات خود در جهت مقابله با استرسهای محیطی تکامل پیدا کردهاند. برای مثال موادی مانند آنتیاکسیدانها و یا ضدالتهابها حاصل تکامل آنها است. اما نکته جالبتوجه در مورد این مواد غذایی کارکرد مشابه آنها در بدن انسان است.
مغز تمامی اعمال و حرکاتی که انجام میدهیم را کنترل میکند؛ این امر به دلیل مجموعهای از فعل و انفعالات شیمیایی اتفاق میافتد که از راههای مختلفی صورت میگیرند. طی تحقیقات علمی چند سال گذشته، شواهد شگفتانگیزی از تأثیر رژیمهای غذایی بر ساختار مولکولی مکانیسمهای ذهنی به دست آمده است.
بر فرض مثال اسیدهای چرب امگا ۳ در بدن انسان، در پروسه شکلگیری درک ما از فرایندهای شناختی بسیار مؤثر بوده و در ژنهای گیرنده عصبی نیز که برای عملکردهای سیناپسی و حفظ انعطافپذیری آنها در جوندگان مؤثر است، نقش مهمی دارند. سلامتی ما به مواد غذایی که مصرف میکنیم بستگی دارد و البته که این جمله تحقیقات زیادی در پشت خود میبیند. در ادامه یک درک کلی از موضوع برای شما گردآوری شده است:
پیش از این در مورد نقش مواد مفید بر سلامت مغز صحبت کردیم. اکنون جالب است بدانید که در صورت کمبود این مواد، تمامی تأثیرات مثبت برعکس خواهد شد و در نهایت شاهد کاهش حافظه و قدرت شناختی، نامتعادل بودن قند خون و درنهایت تغییر خلقوخو خواهیم بود.
سروتونین یک انتقالدهنده عصبی است که خواب و خلق و خو را تنظیم میکند. بنابراین اگر میخواهید فرایندهای مغز از جمله ترشح سروتونین به بهترین شکل ممکن پیش برود باید به فکر تغذیه سالم مغز خود باشید.
کمبود مواد مغذی مورد نیاز، جدا از تاثیرات روحی روانی فوق بر جسم هم تاثیرگذار است و موجب ایجاد مشکلاتی مانند افزایش فشار خون، دردهای شدید و حتی کاهش شدید اشتها در فرد خواهد شد.
همه ما کموبیش با غذاهایی که برای بدن مناسب نیستند آشنایی داریم و از مضرات آنها هم تا حدودی خبر داریم اما تاثیر منفی آنها تنها محدود به بخش کوچکی از جسم و یا رژیم غذایی نیست بلکه بر کل بدن تاثیر میگذارد و مغز نیز از این قاعده مستثنی نیست. نمونه این تاثیرات را در ادامه مشاهده میکنید:
باز هم میتوان گفت که همگی هم با غذاهای مفید تا حدودی آشنا هستیم و هم مضر اما باید بدانیم که در این بین چه موادی بیشترین تاثیر را روی افزایش عملکرد مغزمان دارد. پیش از آن که به سراغ مواد غذایی مختلف و مفید برای مغز برویم بد نیست با یک معجون خوشمزه و مقوی که میتواند منجر به تقویت مغزتان شود هم آشنا شوید. در ادامه ویدیو طرز تهیه این معجون خوشمزه را مشاهده میکنید:
مواد غذایی سالم برای تقویت مغز:
این میوه محبوب به دلیل خواص و فواید فراوانی که دارد بسیار پرطرفدار و کاربردی است. در واقع اووکادو مجموعهای از بهترین ویتامینها و کربوهیدراتهای مفید است که برای مغز مقوی هستند.
متأسفانه آن دسته از افراد که به مغز موجود در برخی خوراکیها حساسیت دارند نمیتوانند گردو را هم به درستی هضم کنند. اما برای بقیه افراد، گردو دارای آنتیاکسیدانهای زیاد و مفیدی است که با DHA (امگا)، پروتئین و مواد معدنی همراه شده است.
یکی از تحقیقات اخیر نشان داده است کسانی که به مدت ۵ سال اسفناج مصرف کردهاند تواناییهای شناختی آنها تقریبا ۱۱ سال از سن واقعیشان بهتر عمل میکند. اسفناج دارای ویتامین K، فولات، بتا کاروتن و لوتئین (آنتی اکسیدان) است.
شکلات تلخ تقریبا جزو بهترین مواد غذایی برای مغز به حساب میآید. مصرف ۵۰ گرم شکلات در هفته منجر به کاهش درصدی جالب توجه از ابتلا به مشکلات زیر میشود:
چای سبز به عنوان یکی از بهترین نوشیدنیهای پر از آنتیاکسیدان شناخته میشود که در کاهش وزن و کاهش ریسک سرطان هم نقش بسزایی دارد. این ماده دارای آمینواسید تیانین بوده که میزان ترشح دوپامین را در بدن بالا میبرد و کاملا برای تغذیه مغز مفید است.
کلم تقریباً بسیاری از مواد مورد نیاز مغز را در خود دارد. کلم دارای آهن، فولات، ویتامین B6، پروتئین و تقریباا هر چیزی که بدن برای تولید سروتونین و دوپامین به آن نیاز دارد است.
گوجهفرنگی با دارا بودن مجموعهای از آنتیاکسیدانهای مهم، ازجمله انواع بسیار مفید آنها که در کاهش التهاب و رشد مغز نقش دارند، یکی از مقویترین موادهای غذایی به حساب میآید.
جدا از طعم شگفت انگیز آن، این گیاه یک غذای مقوی برای مغز هم به حساب میآید. بهعنوان آنتیاکسیدان و ضدالتهابی شناخته میشود که برای کاهش درد و افزایش قدرتهای شناختی هم کاربرد دارد. البته خواص این گیاه بسیار بیشتر از آن است که بتوان در اینجا به آن پرداخت.
در یک کلام میتوان آن را یک دانه کوچک با فواید بسیار به حساب آورد. دانه چیا حاوی مقادیر زیادی DHA (امگا) و پروتئینهای کامل است که بدان معنی است ۹ آمینواسید ضروری برای تقویت خلقوخو و بهترین کارکرد مغر را در خود دارد.
در پایان باید توجه کرد که مغز مهمترین عضو بدن است و باید به سلامت و تغذیه لازم برای آن اهمیت بیشتری بدهید تا بتوانید بهترین عملکرد خود را در یک زندگی سالم داشته باشید.