غلبه بر حس خجالت و کم رویی یک فرایند خطی نیست بلکه باید مراحلی را طی کرد تا بر آن غلبه کنید. در ابتدا باید خودتان را به عنوان یک انسان قبول داشته باشید زیرا حس خجالت حس بی ارزش بودن به همراه دارد پس باید با اعتماد به نفس با آن روبهرو شوید و خجالتی بودن را کنار بگذارید. خودتان را دوست داشته باشید و آماده شوید تا با حس خجالت خود روبهرو شوید. در ادامه با جالب فا همراه باشید تا با مراحل و راه های از بین بردن حس خجالت بیشتر آشنا شویم.
خجالت حس بدی است و میتواند حس بی ارزشی و ناقص بودن را به شما القا کند. به طور کلی از دیگران دور خواهید شد و روز به روز منزوی تر میشوید. اما چه چیزی باعث دور افتادن شما از دیگران میشود؟ دلیل اصلی دور افتادن شما از آن ها چیست؟ با شناسایی این دلایل میتوان به موضوع اصلی و ریشه علت پی برد.
احساساتی که باعث به وجود آمدن کم رویی میشوند را در خودتان شناسایی کنید و آن ها را در جایی یادداشت کنید. یکی از بخش های مهم مواجه با احساس خجالت، روبهرو شدن با احساسات است. این مورد یکی از مهمترین فاکتورهای رسیدن به هدف پروسه چگونه خجالتی نباشیم است. در نهایت اگر از چیزی رنج میبرید آن را بنویسید و ببینید که کدام یک از احساسات شما باعث بروز چنین مشکلی شده است.
خجالت کشیدن شما را وادار میکند تا به بدترین شکل خودتان را قضاوت کنید، به خصوص برای اتفاقات بسیار عادی و ساده که هر انسانی ممکن است آن ها را مرتکب شود. اما نیازی نیست اینگونه فکر کنید، خودتان را به عنوان یک انسان عادی قبول کنید و بپذیرید که چنین اتفاقاتی عجیب نیست و نیازی نیست خودتان را قضاوت کنید. پس از آن خواهید دید که احساس شرم چکونه کم خواهد شد.
خجالت کشیدن باعث ایزوله شدن میشود، هرچه بیشتر از آن فرار کنید بیشتر شما را در بر خواهد گرفت. در عوض با کسانی که به آن ها اعتماد دارید حرف بزنید و در مورد نقاط ضعف خود حرف بزنید.
با داشتن اعتماد به نفس کافی میتوان به خوبی بر حس خجالت غلبه کرد.
خجالت معمولا یک منطقه امن را به وجود میآورد و یک الگوی مشخص را به زندگی میبخشد؛ نباید از چنین الگویی پیروی کنید. باید چنین الگویی را شکست و ریسک بیرون رفتن از منطقه امن را پذیرفت. مهم نیست چه فعالیتی انجام میدهید فقط سعی کنید از این منطقه مثلا امن ساختگی بیرون بروید و اعتماد به نفستان را افزایش دهید.
خجالت باعث میشود که به هیچ کس کمک نکنید و منزوی شوید اما برعکس آن کمک کردن به دیگران میتواند خجالت را کمتر کند. زمان خود را به کار های داوطلبانه اختصاص دهید و بیشتر بر آن ها تمرکز کنید. برای مثال میتوان به دوست یا همسایه خودتان کمک کنید.
زندگیتان را بررسی کنید و ببینید که در کدام قسمت از آن به پیشرفت و تغییر نیاز دارید، سپس بر اساس آن اهدافی کوچک و عملی را تعیین کنید. اهدافتان را به بخش های کوچکتر تقسیم کرده و آن ها ر روزانه دنبال کنید. رسیدن به یک هدف، هرچند کوچک، کمک میکند بهتر بر حس خجالت خود غلبه کنید.
روزانه تقریبا ۱۰ دقیقه در سکوت بنشینید. بر تنفس های عمیق تمرکز کنید و اگر ذهنتان منحرف شد دوباره بر نفس کشیدنتان تمرکز کنید.
خجالت و کم رویی را با طرز تفکرتان تغییر دهید. شاید روشی که شما طبق آن در ذهنتان حرف میزنید درست نباشد. به جای آنکه خودتان را به شدت قضاوت کنید و دیدگاه بدی نسبت به خودتان داشته باشید، روی این قضیه تمرکز کنید که چگونه دیگر خجالتی نباشیم.
افرادی که با آن ها وقت خود را سپری میکنید میتوانند به شدت شما را تحت تاثیر قرار دهند و حس شرم را در شما تقویت کنند، به خصوص اگر افرادی با ذهن بسته و قضاوت گر باشند. سعی کنید با افرادی دوست شوید که شما را حمایت کنند و حس همدلی را به شما انتقال دهند.
فرایند غلبه بر خجالت و کم رویی یک خط صاف نیست، ممکن است چندین بار شکست بخورید تا در نهایت بتوانید موفق شوید و پروسه چگونه خجالتی نباشیم را با موفقیت پشت سر بگذارید. حتی شاید بعضی مواقع در بدترین شرایط هم قرار بگیرید اما در نهایت میتوانید با موفقیت آن ها را پشت سر بگذارید. به طور کلی اگر میخواهید واقعا بر خجالتزده شدن غلبه کنید باید با جدیت مراحل بالا را دنبال کنید و هر بار که احساس کردید مسیر را اشتباه رفتهاید آن را تکرار کنید.