جواب سوالات فصل سیزدهم علوم هفتم (فصل ۱۳ سفر غذا) شامل پاسخ کامل سوالات فعالیت ها، فکر کنید ها،جمع آوری اطلاعات و گفت و گو کنید صفحه ی 110, 112, 113, 114, 115, 116 از فصل 13 علوم هفتم با جواب در این نوشتار از جالب فا تقدیم شما خوبانِ کلاس هفتم خواهد شد.
فرض کنید از شما خواسته اند یک دستگاه برای گوارش غذا طراحی کنید. این دستگاه چه قسمت هایی باید داشته باشد؟
قسمتی مانند دهان برای دریافت غذا و قسمتی مانند دندان که وظیفهی خرد کردن غذا را ایفا کند. قسمتی مانند مری برای عبور غذا، قسمتی مانند معده که مثل یک مخزن غذا را نگهداری کرده و به کوچکترین حالت خود تبدیل کند و به قسمتی مانند روده تحویل دهد تا هضم شود و در پایان قسمتی مانند مقعد برای خروج آن بخش ار مواد غذایی که جذب نمیشوند.
||| JalebFa.ir |||
لوله ی گوارش در جانوران متفاوت از بخش های متفاوتی تشکیل شده است. شکل روبه رو لوله ی گوارش پرنده ای را نشان می دهد. با توجه به شکل، لوله ی گوارش این پرنده چه تفاوت هایی با لوله ی گوارش ما دارد؟
لوله گوارش این پرنده چینهدان و سنگدان دارد اما در لوله گوارش انسان چنین اعضایی وجود ندارد. همچنین انسان رودهی کوچک و رودهی بزرگ دارد اما این پرنده فقط یک روده دارد.
در لوله گوارش پرنده، چینهدان کیسهای برای ذخیره و نرم کردن غذاست و سنگدان نیز بخشی از معده است که غذا را توسط ماهیچه و سنگهایی که دارد، آسیاب میکند.
💎💎
آزمایشی طراحی کنید که بتوان با آن، وجود آنزیم تجزیه کننده ی نشاسته را در بزاق نشان داد.
وسایل و مواد: مقداری نان.
روش آزمایش: یه تکه نان را میجَویم تا با بزاق دهان کاملاً خیس و نرم شود.
مشاهدات: از آنجایی که نان حاوی نشاسته است، این نشاسته توسط آنزیم بزاق تجزیه میشود و مزهی شیرین گلوکز توسط زبان حس میشود. در این حالت مزهی شیرین گلوکز را احساس میکنیم.
نتیجه گیری: در بزاق نوعی آنزیم برای تجزیهی نشاسته وجود دارد.
🔬🧪
وسایل و مواد: بشر، لوله آزمایش، محلول نشاسته، لوگول، بزاق.
روش آزمایش: محلول نشاسته را در یک بشر آماده کرده و سه لوله را با برچسب های الف، ب و ج علامتگذاری میکنیم. در لولهی الف مقداری محلول نشاسته و یک قطره لوگول میزنیم. در لولهی ب مقداری بزاق و یک قطره لوگول میزنیم. در لولهی ج مقداری محلول نشاسته، مقداری بزاق و یک قطره لوگول میزنیم.
مشاهدات: مشاهده میکنیم که محلول لولهی الف به رنگ آبی در میآید و محلول لولهی ب بدون رنگ باقی میماند. اما محلول لولهی ج ابتدا به رنگ آبی در میآید و سپس این رنگ آبی از بین میرود.
نتیجه گیری: در بزاق نوعی آنزیم برای تجزیهی نشاسته وجود دارد.
||| جالب فا |||
شکل زیر سه نوع دندان پیش، نیش و آسیا را نشان می دهد.
الف) چه ارتباطی بین شکل و کار هر دندان وجود دارد؟
ب) چه تعدادی از هر نوع دندان در دهانتان دارید؟
با ادامهی سوالات فصل 13 علوم هفتم با جواب از جالب فا همراه باشید.
آیا برای شما پیش آمده است که غذا در گلویتان بپرد؟ در آن موقع چه حسی داشتید؟ با توجه به شکل 4 بگویید چرا این اتفاق افتاده است؟
بله پیش آمده است و در آن لحظه احساس میکردم که در حال خفه شدن هستم و سرفه میکردم.
در حالت عادی هنگام خوردن غذا زبان کوچک به سمت بالا رفته و راه بینی را میبندد همچنین برچاکنای پایین رفته و راه نای بسته میشود و در نتیجه لقمه غذا وارد مری میشود.
اما اگر هنگام غذا خوردن حرف بزنیم دهانهی نای باز میشود و ممکن است لقمه غذا به جای مری واردِ نای شود و راه تنفس را ببند و این صورت ما احساس خفگی میکنیم. با سرفه کردن، غذایی که از مسیر خود منحرف شده خارج میشود.
||| JalebFa.ir |||
در شیره ی گوارشی معده، اسید وجود دارد. این اسید معمولا آسیبی به دیواره ی معده نمی رساند؛ اما گاهی باعث ایجاد زخم هایی در معده می شود. تحقیق کنید برای پیشگیری از زخم معده چه مواردی را باید رعایت کنید.
در حالت طبیعی، پوشش داخلی معده دارای ایمنی نسبت به اسید تولیدی در معده است. اگر این پوشش دفاعی آسیب ببیند باعث زخم معده میشود.
بنابراین برای برای پیشگیری از زخم معده باید به دستورات زیر عمل کنیم:
||| جالب فا |||
سطح داخلی باریک روده، چین خوردگی های فراوانی دارد. اگر همه ی این چین ها باز شوند، سطحی درحدود 20 فرش 3×4 را می پوشانند. با توجه به کار باریک روده این چین خوردگی ها چه اهمیتی دارند؟
این چینخوردگیها و پرزهای ریز و درشت باعث میشود مساحتی بیشتر در فضایی کمتر قرار بگیرد و در نتیجه جذب مواد غذایی را چندین برابر افزایش میدهد.
الف) موارد زیر چه ارتباطی با وزن شما دارند؟
ماهیچه ها، استخوان ها، بافت چربی، قد، نوع و مقدار غذا، ورزش و فعّالیت های بدنی
ماهیچهها و استخوانها بخش اعظمی از وزنِ بدن ما را تشکیل میدهند. هرچه بلندقدتر باشیم و بافت چربی بیشتری داشته باشیم وزن ما بیشتر میشود. همچنین هرچه غذاهای پرکالری بیشتری بخوریم و ورزش و فعالیت بدنی کمتری داشته باشیم وزنمان بیشتر خواهد شد و بالعکس.
ب) توضیح دهید کدام یک از موارد گفته شده در اختیار شما قرار دارد.
کنترلِ نوع و مقدار غذا، ورزش و فعّالیتهای بدنی در اختیار ماست که بر روی میزان بافت چربی و در نتیجه وزن ما تأثیر میگذارد.
💎💎
دیابت بزرگسالی یا بیماری قند در افراد بالای 40 سال دیده می شود. پزشکان این بیماری را نوعی بیماری ارثی می دانند؛ اما معتقدند که نوع تغذیه و فعّالیت بدنی در بروز آن نقش دارد. تحقیق کنید که چه شیوه ای از زندگی در پیشگیری از این بیماری نقش دارد.
علاوه ب عکس فوق، به طور خلاصه در زیر مشاهده میکنید که چه شیوه ای از زندگی در پیشگیری از دیابت نقش دارد:
جواب سوالات و فعالیت های فصل سیزدهم 13 علوم هفتم (سفر غذا) صفحه ی ۱۱۰, ۱۱۲, ۱۱۳, ۱۱۴, ۱۱۵, ۱۱۶ علوم هفتم در این مطلب تقدیم شما شد که امیدوارم مورد متوجه شما قرار گرفته باشد و باز هم به جالب فا سر بزنید.