جدید ترین عناوین خبری امروز
جالب فا

توجه: رمز عبور شما به صورت اتوماتیک به ایمیل شما ارسال خواهد شد.

  • admin
  • آذر 23, 1400
  • 9:20 ق.ظ

جواب سوالات درس سراب تفکر هفتم

جواب سوالات درس سراب تفکر هفتم

جواب تمام سوالات درس سراب تفکر هفتم شامل پاسخ سوالات گفت و گو کنید صفحه ۶۵ و فعالیت های تکمیلی در کلاس صفحه ۶۶ و همچنین جواب فعالیت در خانه صفحه ی ۶۷ درس سراب تفکر و سبک زندگی هفتم در این نوشتار از جالب فا تقدیم شما خواهد شد.

جواب تمام سوالات درس سراب تفکر هفتم

✍ گفت و گو کنید صفحه 65 تفکر هفتم

پس از انجام آزمایش شکست نور به سؤالات زیر پاسخ دهید.

با استفاده از یک ظرف شیشه ای، آب و چوب یا سکّه، آزمایش شکست نور را در کلاس اجرا کنید.

✅ سه نمونه از خطای بینایی را بیان کنید.

  1. پدیده‌ی سراب در شرایط گرما و تشنگی که خشکی را شبیه آب می‌بینیم.
  2. شکست نور در آب
  3. نزدیک شدن ماه به افق که در این حالت ماه بزرگتر به نظر می‌رسد درحالیکه اندازه ماه در واقعیت تغییری نمی‌کند.

✅ آیا حواس دیگر انسان نیز دچار خطا میشوند؟ در صورت پاسخ مثبت، مثال بزنید.

بله، مثلاً حس بویایی؛ وقتی در عطرفروشی عطرهای مختلف رو بو می‌کنیم دیگر بویی را حس نمی‌کنیم. یا حس چشایی؛ وقتی چند مزه‌ی نزدیک را مخلوط کنیم حس چشایی ما قدرت تشخیص را نخواهد داشت.

مثالی هم برای خطای حس لامسه می‌زنیم؛ وقتی یک دست خود را در آب گرم فرو ببریم و دیگری را در آب سرد، بعد از مدتی که دستانمان را خارج کنیم و در آب با دمای معمولی فرو ببریم، دمایی که هر کدام از دستان ما حس می‌کنند متفاوت است.

حواس شنوایی هم دچار خطا می‌شود، یک توهم شنیداری با نام توهم صدای چوپان مغز را چنان کلک می‌زند که فکر کند تُن صدایی که شنیده می‌شود دائم در حال افزایش است. در واقع، این یک کلیپ موسیقی است که تُن آن هرگز بیشتر نمی‌شود بلکه فقط تکرار می‌شود. این توهم وقتی اتفاق می‌افتد که ما سه لایه‌ی موسیقی داشته باشیم که روی همدیگر سوار شده باشند. لایه‌ی اول صدایی است که به تدریج با صدای کمتر نواخته می‌شود و لایه‌ی دوم صدایی ثابت دارد. با این که این کلیپ فقط تکرار می‌شود و لذا حجم صدا اصلاً بالاتر نمی‌رود، شنونده با شنیدن آن فکر می‌کند که تن صدا دائم در حال افزایش است. 

✅ حواس ما چگونه کار میکنند؟ آن را با رسم شکل نشان دهید.

  1. حس بینایی: نور به چشم برخورد میکند و انعکاس آن به چشم ما میرسد. چشم همه ی آنها را به سمت اعصاب بینایی هدایت میکند و این پیام ها توسط عصب بینایی به مغر ارسال گشته و مغز آنها را شناسایی میکند.
  2. حس شنوایی: صدا در هوا پخش میشود و مولکول‌های هوا را مرتعش می‌کند، امواج صوتی به لاله‌ی گوش می‌رسند، امواج صوتی وارد مجرای شنوایی شده و در پایان، این امواج توسط عصب شنوایی به مغز می‌رسند و مغز این پیامها را شناسایی می‌کند.
  3. حس چشایی: مزه‌ها روی زبان با بُزاق دهان مخلوط شده و به گیرنده‌های حسی روی زبان برخورد می‌کنند و این گیرنده‌ها پیام‌ها را با سلول‌های عصبی به مغز می‌رسانند ونهایتاً مغز، پیام‌ها را شناسایی می‌کند.
  4. حس لامسه: سلوله‌ای گیرنده در پوست نسبت به فشار، تماس، درد، دما، حرکت و ارتعاش واکنش نشان می‌دهند و پیام‌ها را با عصب‌های لامسه به سلول‌های عصبی و سپس به مغز می‌رسانند و مغز آنها را شناسایی می‌کند و به آنها پاسخ می‌دهد.
  5. حس بویایی: اجسام خارجی ریز و ذرات معلق در هوا وارد بینی شده و با مواد لَزِج داخل بینی مخلوط می‌شوند و سپس به گیرنده‌های بویایی برخورد می‌کنند، سپس گیرنده‌ها پیام‌ها را با سلول‌های عصبی به مغز ارسال می‌کند و مغز آنها را شناسایی می‌کند.

✅ با توجه به شکلی که رسم کردید، این خطا چگونه و در کجا اتّفاق میافتد؟ آیا واقعاً حواس خطا میکنند؟ اصولاً چیزی به عنوان خطای حواس داریم؟ چرا؟

این خطا در در جمع‌آوری اطلاعات توسط حواس یا در انتقال آن به مغز اتفاق می‌افتد.

بله حواس خطا  می‌کنند و خطای حواس داریم. خطای حواس گاهی نتیجه‌ی اطلاعات اشتباه است که توسط حواس به ذهن ما داده شده است. این اشتباهات ناشی از ناکافی بودن ابزار، محدودیت یک حس برای درک جامع و … است.

✅ آیا این خطا حاصل اندیشه‌ی ماست یا نقص در حواس ماست؟

این خطا ناشی از نقص در حواس ماست، مثلاً سگ حس بویایی قوی‌تری نسبت به ما انسان ها دارد و عقاب حس بینایی قوی‌تری.

در طول زندگی بارها شده است که یک رفتار حسی یا ادراکی اتفاق می‌افتد که اشتباه است. یعنی آنچه حس می‌کنیم با واقعیت مطابقت ندارد.

✅ آیا در تفسیر شنیده‌ها (صداها، سخنان) نیز خطایی رخ می‌دهد؟ چگونه؟ با مثال توضیح دهید.

بله، خطایی که رخ می‌دهد در تفسیرِ حس است نه در خود حس. تجربیات و دانش قبلی در عین ارزشمندی ممکن است ما را در تفسیر اطلاعات دریافتی از طریق حواس به خطا بیندازد. به عنوان مثال در پدیده‌ی سراب. آنچه که ما در پدیده‌ی سراب می‌بینیم انعکاس نور بر سطح ماده‌ای غیر از آب است که همانند انعکاس نور بر سطح آب به نظر می‌رسد. به عبارتی در هر دو نمونه انعکاس نور واقعیت دارد ولی تصور و تفسیر ما دچار خطا می‌شود.

✅ راه‌های جبران خطای تفسیر حواس چیست؟

برای جبران خطای تفسیر حواس می‌توان از چند حس به طور همزمان استفاده کرد و یا اینکه از منابع دیگرِ شناخت مانند عقل استفاده نمود. استفاده از ابزارهای دقیق و کسب مهارت و دانش و همچنین تکرار آزمایش می‌تواند این خطاهای تقسیر را کاهش دهد.

❤ JalebFa.ir ❤

جواب فعالیت های درس سراب تفکر هفتم

✍ فعالیت تکمیلی در کلاس صفحه 66 تفکر هفتم

افراد مختلف در مواجهه با یک موقعیت، مانند تماشای یک فیلم، دیدن وقایع و حوادث، شنیدن و خواندن سخنان دیگران و آنچه به وسیله‌ی حواس پنجگانه دریافت می‌شود، ادراکات متفاوتی دارند. اینکه این ادراک تا چه حد درست یا نادرست است، نیاز به استفاده از معیار دارد. در تفسیر خوانده‌ها، شنیده‌ها، مشاهدات و هر آنچه حس می‌کنیم، چه معیارهایی را برای بررسی درستی و نادرستی باید به کار بگیریم؟

  • مقایسه‌ی خوانده‌ها، شنیده‌ها، مشاهدات با منابع معتبر
  • بررسی هماهنگی آنها با عُرف و ارزش‌های جامعه
  • بررسی هماهنگی آنها با ارزش‌های اخلاقی و…

جالب فا

واقعیت‌ها و حقایقی وجود دارند که به وسیله‌ی حواس پنجگانه از آنها آگاه نمی‌شویم. چند مورد نام ببرید. چگونه می‌توان درباره‌ی آنها شناخت پیدا کرد؟

  • هوا
  • ترس
  • باد
  • درد
  • گرما و سرما و..

با استفاده از عقل و اندیشیدن و تفکر درباره‌ی حقایقی که وجود دارند ولی با چشم قابل دیدن نیستند (مثل هوا و درد) می‌توان درباره‌ی آن‌ها شناخت پیدا کرد.

جواب فعالیت در خانه درس سراب تفکر هفتم

✍ فعالیت در خانه صفحه 67 تفکر هفتم

✅ در صورتی که تصاویری درباره ی خطای حواس دارید در پیرابند زیر بچسبانید.

امیدوارم جواب سوالات و فعالیت های درس سراب تفکر هفتم باعث خوشحالی شما شده باشد و  جالب فا را به خاطر بسپارید.

دیدگاه ها 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *